feb
16

Szerelemi babonák

Címkék: babona szerelem jóslás | Szerző: Eleison Kyra | 11:05 pm

Szerelmi babonák

 

Bár a szingliséget új keletű jelenségnek tartják, azért a régi időkben is előfordult, hogy egy fiatal lány sokáig pártában maradt, netán hiába sóvárgott a kiszemelt férfiember után, az rá se hederített. Amikor a racionális megoldások már nem segítettek, a hölgyek gyakran valami máshoz fordultak. A szerelmi babonák, férjjóslások, varázslatok mind-mind a népi hiedelemvilág eszköztárának kellékei.

 

Néhány férjjósló praktika:

Hosszú a listája azon hiedelmeknek, melyek valamit tiltanak a hajadonnak, azzal fenyegetve, hogy soha nem megy férjhez. Például: nem szabad naplemente után szemetet kivinnie, az asztal sarkára ülnie, merőkanálból vagy a lábosból ennie, sőt még férfiaknak tüzet adnia is tilos. Állítólag az is jelentősen csökkenti az esélyeit, ha hagyja magát körbesöpörni.

Talán mindenki hallott már arról, hogy tükröt törni elvileg szerencsétlenséget jelent. Ha azonban hajadon töri el, ahány darabra esik, annyi év múlva megy férjhez.

A lányok Luca napján neveket írtak papírdarabokra, és húztak közülük, hogy megtudják, milyen keresztnevű lesz a férjük. András napján pedig a hasonló cédulákat 13 gombócba gyúrták, feltették főni, és amelyik először feljött a víz tetejére, az lett a „nyertes” név. (Állítólag ezt a praktikát még manapság is szívesen kipróbálják, alkalmazzák a lányok.)

Ha szilveszteréjszaka megszámol a lány kilenc karót, amilyen a kilencedik, olyan lesz a férje: vastag, vékony, öreg, sudár…

András napján a lányok egész nap böjtöltek, aztán ellopták apjuk gatyamadzagját, éjszakára a derekukra kötötték, és állítólag megálmodták, hogy fogják hívni a férjüket.

 

Forrás: nlcafe.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://napibabona.blog.hu/api/trackback/id/tr842666709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása