feb
25

Esküvői babonák

 

A koszorúslányokat illetően igen eltérőek a hiedelmek. Az egyik verzió szerint, ha sok szép lány veszi körül a menyasszonyt, a gonosz szellemek megtévednek, és nem ismerik fel a szóban forgó hölgyet. A lányok funkciója többek között az, hogy elsőként lépjenek a templomba és onnan is kiűzzék a menyasszonyra leselkedő démonokat. Sokan hittek abban, hogy a környékbeli lányoknak az esküvőn lehetőségük nyílik arra, hogy a közeljövőben ők is elkeljenek, az egyforma ruha viseletére pedig azért volt szükség, hogy egyenlő esélyekkel induljanak. A ruhák gondos kiválasztása két kávézgatás közepette és a koszorúslány szereppel járó együttes készülődés, szépítkezés, mindenképp új színt visz a legjobb barátnők életébe.

A gyűrű bezáruló kör formája végett a körforgást, az állandóan megújuló életet jelképezi. A jegygyűrű ezen kívül eredetileg az ellenségekkel és a rossz szellemekkel szemben nyújtott védelmet. Balszerencsét hozhat, ha a jegygyűrű lekerül ujjadról, másnak felpróbálnia pedig egyenesen tilos.

Már az ókoriak is jelentőséget tulajdonítottak az esküvői tortának, amit akkoriban a menyasszony fején törtek össze, és ez a mozzanat a termékenységet hivatott szimbolizálni. A hiedelmek szerint, minél díszesebb és nagyobb a tora, annál több gyermekkel kell számolnia a friss házaspárnak. Menyasszony és vőlegény - összetartozásukat és egységüket jelképezve - együtt vágja fel a tortát, és az lesz a házban az úr, akinek a keze feljebb van a szeletelés közben. Ha a szerelmesek egymást is megetetik az édes falatokkal, épp olyan édesek és boldogok lesznek házas éveik is.

A szinglik sem maradhatnak ki a jóból, csak haza kell vinniük egy darabot a tortából, mert párnájuk alá kell helyezve az éjszaka során meg fogják álmodni jövőbeli férjüket.

Az ifjú házasoknak a torta mellett valamelyest kellemetlenebb falatokkal is meg kell birkózniuk, annak érdekében, hogy a későbbiekben soha ne kelljen ínséges időket átvészelniük, viszont a házas élet sójából se legyen hiányuk. Azzal, hogy mindketten esznek egy-egy falatot a kenyérből és a sóból elfogadják, hogy ezentúl osztozniuk kell egymással mindenben, jóban, rosszban egyaránt.

A zsidó hagyományokat követve az esküvő után a vőlegény a jobb lábával darabjaira zúz egy földre helyezett üvegpoharat, ezzel emlékezik meg Jeruzsálem elfoglalásáról, a jeruzsálemi templom lerombolásáról és kifosztásáról, és a zsidóság sanyarú helyzetéről. A hiedelmek szerint, a házasság addig lesz gondtalan, amíg az összetört pohár a szilánkokból ismét össze nem áll.

A germánok úgy tartották, hogy cserepet vagy porcelánt törni legalább olyan fontos, mint üvegpoharat. A törékeny tárgyakat a menyasszonynak és a vőlegénynek kell a lehető legnagyobb csörömpöléssel megsemmisítenie, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és bebiztosítsák házas életük zavartalan, boldog jövőjét. A rossz szellemek megijednek a kellemetlen zajtól - a násznéppel egyetemben. Az összetört darabokat a nagy törés-zúzás után az ifjú párnak együtt kell feltakarítania, ezzel jelezve, hogy minden helyzetben összetartoznak és számíthatnak egymásra.

A főleg Amerikában jellemző autókra kötött üdítős-, sörös - és konzervdobozok szintén füleket nem kímélő zajt csapnak és a megátalkodott démonok mindenkori elijesztésére szolgálnak.

A koszorúslányok rózsaszirommal szórják tele az oltárhoz vezető utat, hogy elegyengessék a házas lét viharos, göröngyös útjait. A rózsaszirmok a termékenységet is szimbolizálják.

Az Ázsiából eredő ősi hagyományokat követve a násznép egy nagy adag rizst zúdít az újdonsült házasok fejére a ceremónia után. A rizsszórás szintén a termékenység jelképe, ezen kívül a jólétet és a gazdagságot is szimbolizálja.

Igen érdekes és manapság kevesek által követett szokás fatörzzsel eltorlaszolni a templomhoz vezető utat. A fát elvileg a templomba tartó szerelmes fiataloknak kell elfűrészelni - a szokás azt szimbolizálja, hogy a pár a későbbiekben is sikeresen leküzd minden akadályt.

 

folyt. köv.....

 

Forrás: Nászéjszaka.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napibabona.blog.hu/api/trackback/id/tr702690197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása