jan
3

Ég a gyertya.....

Címkék: babona gyertya hiedelem | Szerző: Eleison Kyra | 11:23 am

A gyertyával kapcsolatos babonák és hiedelmek

 

Egész sor babona és boszorkányság kötődik a gyertyákhoz. Azt tartják, a gyertyából mindent ki lehet olvasni: az időjárást, szerelmi kapcsolatot, még a halált is.

 

A gyertyákhoz kapcsolódó híresztelések, babonák és előjelek évszázados múltra tekintenek vissza. Ezek egy része kihalt az idők során, viszont néhány közülük, mint például a gyertyák elfújása az ünnepi tortán, mind a mai napig fennmaradt.

 

A gyertyákból balsorsot jósoló babonák közül néhány ma is él, részben gyakorlati megfontolásból. Például pechnek számít, ha égő gyertyával alszol el. Némileg bizonytalan jóslat, de valami földi figyelmeztetés csak van benne, ugyanis egy felügyelet nélkül hagyott égő gyertya tűzeset forrásává válhat.

Rengeteg hasonló hiedelem létezik. Az a babona, hogy „ha egy gyertya leesik és kettétörik, dupla balszerencse ér”, nem igazán talál magyarázatra. Bármit jelenthet. Az a feltevés pedig, hogy szerencsétlenség vár rád, ha egy gyertyát hagysz magától kialudni, sokféleképp értelmezhető.

 

Ugyanilyen homályosak más babonák is. Például, ha egy szertartás alatt (és csakis akkor) egy csepp viasz folyik le a gyertyán, balszerencsét, legrosszabb esetben pedig még halált is jelent az ahhoz legközelebb álló személynek.

 

Amikor a gyertyák olvasása kerül szóba, bizonyára számos szerencsét, áldást és védelmet jósló jeleket is ki lehet olvasni, nemcsak balszerencsére utaló „tüneteket”. Az Imbolc ünnep előestjén például barna gyertyát gyújtanak a kelta eredetű népek, ugyanis a néphagyomány úgy tartja, hogy szerencsét hoz és távol tartja a rossz szellemeket, de ugyanilyen hatással bír az is, ha egy gyertya fölött repülő molylekpe perzselődik meg a lángban.

 

Vallási hiedelemtől függetlenül, sokan fehér gyertyát gyújtanak az új lakásban, abban a reményben, hogy ez szerencsét és boldogságot hoz. A végigégés ellentmond annak a hiedelemnek, hogy az balszerencsét hoz, de ez szokásos dolog, ha babonáról van szó.

 

Az álomból sok mindent jósolnak. Ha ilyenkor gyertya is kerül a képbe, jelentése annak színétől függ. Eszerint:

- a fekete - betegség vagy halál

- a fehér - igaz szerelem

- a vörös - érzékiség vagy nemi vágy.

 

Az álombeli gyertyák mást is jelenthetnek. Azt mondják, ha fiatal nő 2 fehér gyertyát lát álmában, nemsokára megkérik a kezét. Öt gyertya pedig szerelmet és házasságot jelent, kortól függetlenül.

 

Egyetlen gyertya (a fáma nem szól a színéről), az intelligencia és szellemi értelem jele. Ha tartóban áll, a gyertya boldogságot és bőséget jelent, a gyertya nélküli üres tartó viszont bánatot és balszerencsét, még halált is jósolhat.

 

Számos és sokféle eljárást ismerünk, melyekkel megjósolhatjuk, vagy éppenséggel előidézhetjük a szerelmet. Egyesek egyszerűek, mint például gyertyagyújtás egy bizonyos napon, mások, előre nem látott történések, amelyek rosszat jósolnak.

 

A szerelmesek napján meggyújtott gyertya igazi érzelmi köteléket biztosít, az esküvőn meggyújtott fehér gyertyának pedig tartós és boldog házasságot kellene biztosítania. Valamivel nehezebb viszont a szerelmes párunkat elhívni, de ez is lehetséges: éjfélkor (nem fontos, melyik nap) tűzz két gombostűt egy vörös gyertya talpának közepébe, s amikorra a gyertya leég, már ott is lesz a szerelmed.

 

Bizonyos események véletlenszerűek. Például egy gyertya véletlen felborítása szerencsés jel: a közeljövőben esküvőre számíthatsz. Ha pedig az esküvőn egy gyertya hirtelen kialszik, azt jósolja, hogy a házasság szenvedésben fog befejeződni.

 

A gyertyához kötődő babonáknak számtalan változata létezik, jósolnak belőle halált, anyagi bőséget, időjárást, boldogságot, szinte bármit. Mint a legtöbb hiedelem, ezek is nélkülöznek minden szilárd alapot, de nem elhanyagolható azon személyek száma, akik vakon hisznek a gyertya varázserejében.

 

Forrás: alompar.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napibabona.blog.hu/api/trackback/id/tr212556199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása