jan
1

Új év, régi hiedelmek

 

Az új év kezdete általában fontos ünnep, melyet a világ szinte minden kultúrájában megünnepelnek. Az új évkezdet egy új indulási lehetőséget hordoz magában. Azonban a babonások szerint erre csak akkor van lehetőség, ha a megfelelő dolgokat tesszük, vagy mondjuk.

Az új esztendő első napjára szóló babonákat be lehet tartani, ám a sikerében már érdemes kételkedni.

 

A babonás emberek rendkívül hosszan tartó tevékenységeket is hajlandóak voltak végrehajtani, melyeket az óév utolsó napján kezdtek el, és az új év első napján fejeztek be. Például szilveszter estéjétől egészen másnap reggelig égettek egy fahasábot vagy gyertyát, mert úgy vélték, hogy így a háztartás az elkövetkezendő évben nem fog szűkölködni a fűtésre és világításra szolgáló anyagokban. Fontos volt azonban, hogy az így égetett tűz ne hagyja el a házat. Általánosságban balszerencsére utaló jelnek számít, ha bármilyen tárgyat újév napján elvittek a házból, még a szemetet sem szabad kivinni. (Hát jó, majd holnap kivisszük.)

Ételek között tiltólistán szerepel a csirke, mondván egész évre elkaparja a szerencsét. A hal pedig elúszik vele. Bár egyes folyó menti vidékeken ezzel ellentétben úgy gondolják, ahány pikkely, annyi pénz. A pulyka ráadásul még haragot is hoz. Így marad a malac, amelyik kitúrja nekünk a szerencsét.

 

Ha szeretnénk, hogy pénz álljon a házhoz az új évben, együnk lencsét, babot, borsót, hiszen ezek a pénz alakjával, szimbolikus jelentésükkel hozzák a pénzt, a bőséget.

 

Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

Az eladósorba kerülő lányok ilyenkor jósoló gombócot főztek, melybe papírokon beletettek neveket, és amelyik gombóc feljött, az abban rejlő férfinév viselőjét gondolták jövendőbelijüknek. A babona szerint, aki tükröt és fésűt tesz a párnája alá, az megálmodja, hogy ki lesz a párja.

A babonások azzal igyekeztek gondoskodni arról, hogy a pénz a házba befelé, nem pedig onnan kifelé áramoljon, hogy egy érmét zsinóron az ajtó vagy az ablak külsejére rögzítettek szilveszter éjjelén. Miután az óra éjfélt ütött, a zsinórt meghúzva bevonták az érmét a házba.


A népi megfigyelés úgy tartja, hogy újév napján, ha férfi lép be a lakásunkba, ő hozza, viszont ha nő, akkor elviszi szerencsét. Sőt peches évünk lesz, ha először nő kíván boldog új évet! Skóciában a szőke vagy vörös hajú férfiakat tartották a legjobb szerencsehozónak.

Aki éjfélkor mézes szájjal csókolózik, arra az édes élvezeteken kívül boldogság is vár.

 

Helyenként ólom vagy visszaöntéssel próbálják kifürkészni a jövő évi történéseket.

Amit újév napján teszünk, az vár ránk a következő évben. Így inkább pihenjünk, mint takarítsunk. Mosni, teregetni, vasalni, varrni, foltozni egyáltalán nem szabad, mert az egy családtag halálát jelenti. Aki mégis arra kényszerül, hogy dolgozzon, az tegye jókedvvel. Bár már az is szerencsének tudható be, ha valakinek egész évben lesz munkája.


Az új évhez a babonák mellett különböző hagyományok is kötődnek.
Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

Erdélyi hagyomány a nagyobb ünnepeken – így húsvétkor és pünkösdkor is – a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak és legurították a domboldalról. Úgy tartották, a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani.

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet. (Így aztán csendben agonizálok és majd hétfőn elmegyek orvoshoz.)

Külföldiek sem mentesek a különböző új évi babonáktól. Tirolban hagyomány, hogy ha a férfiak szilveszter éjszakáján meztelenül megráznak egy almafát, egész évben nem lesz gondjuk a ...!

Oroszországban a szilveszteri bulira érkezésnek is megvan a maga ceremóniája. Csak a küszöböt átlépve szabad kezet nyújtani a házigazdának, mert aki nem így tesz, az bajt, szomorúságot, szerencsétlenséget zúdít a háziakra.

 

A vendégnek ügyelnie kell arra is, hogy csak páratlan számú virágszálat vigyen a ház asszonyának, mivel a páros szám szerencsétlenséget hozhat az új évben.

A gazdagodás előjele, ha az érkező vendégek némelyikét a házigazda nem ismeri föl, vagy éppen összetéveszti valakivel.  Szilveszter este népes társaságok, család, barátok gyűlnek össze a jolka, az újévi fenyő körül, hogy megajándékozzák egymást. De tilos zsebkendőt, szúró-vágószerszámot ajándékozni, mert az bajt zúdít a családra. Az óra pedig az élet idő előtti végét jelenti. Ha netán mégis ilyen tárgyat venne elő a vendég, akkor a házigazda néhány kopejkáért jelképesen megveszi tőle. Ha a háziak kedvelik a vendéget, gazdagon terített asztalhoz ültetik. A vég nélküli ünnepi lakoma: krumplisaláta, hagymás hering, tucatnyi rafinált, ínycsiklandozó, vodkás toroköblítést kívánó előétel. A falatozást csak az éjféli pezsgőbontás és tűzijáték idejére függesztik föl.

Moldáviában hejgetéssel biztosítják az új esztendőben a gabonát, a kenyeret. Résztvevői legények, akik elsősorban a lányos házakat keresik fel. A mondókát ostorok csattogása, harangszó, furulya, dob és a köcsögdudához hasonló "bika" hangja kísérte. A hejgetés a búza élettörténetét mondja el a mag elvetésétől a kenyér elkészültéig.

 

A kínai újévre az északi téli napforduló idején kerül sor, amikor a legkevesebb a napsütéses órák száma. A házat újév napja előtt ki kell takarítani, s szilveszterkor minden takarítási eszközt el kell tenni. A babonások szerint, aki újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencsét. Az újév napját követő folyamatos szerencse érdekében a port az ajtóból a szoba belsejébe, a sarokba söprik. A pornak öt napon át ott kell maradnia, és senki nem léphet rá.

Néhány szabály, amelyet a kínai újév ünneplése során be kell tartani: Ne a múltra, hanem a jövőre tekintsünk. Ne beszéljünk a halott rokonainkról és barátainkról. Ne sírjunk újév napján, különben egész évben sírni fogunk. A szülők a rosszul viselkedő gyerekkel is engedékenyebbek. Nem kiabálnak rájuk, és nem utasítják őket rendre, nehogy sírni kezdjenek.

 

Forrás: heol.hu és Babonák könyve

A bejegyzés trackback címe:

https://napibabona.blog.hu/api/trackback/id/tr212552431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása